GOVERNMENT OF INDIA
MINISTRY OF HOUSING AND URBAN AFFAIRS

RAJYA SABHA

UNSTARRED QUESTION NO. 1626
TO BE ANSWERED ON DECEMBER 27, 2018

LAND ISSUES IN URBAN VILLAGES

No.  1626.	SHRI SANJAY SINGH:
	
	Will the Minister of HOUSING AND URBAN AFFAIRS be pleased to state:

(a) whether it is a fact that villages in Delhi are declared urban areas under Section 507(a) of DMC Act, 1957;
(b) whether it is also a fact that there is no clarity regarding the ownership of Gram Sabha land owned by State Government before urbanisation; 
(c) if so, the relevant Act under which Gram Sabha land was vested with DDA after urbanisation; and
(d) the relevant Act under which ownership and rights over Gram Sabha land were changed from villagers to DDA?

ANSWER

THE MINISTER OF STATE (INDEPENDENT CHARGE) OF THE 
MINISTRY OF HOUSING AND URBAN AFFAIRS

(SHRI HARDEEP SINGH PURI)
(a) to (d):	Government of National Capital Territory of Delhi notifies rural areas as urban areas by Notification in official Gazette under Section 507 of Delhi Municipal Corporation (DMC) Act, 1957. By virtue of Section 150(3)(a) of The Delhi Land Reforms Act, 1954 the Gaon Sabha stands dissolved after notification under Section 507 of DMC Act and on such dissolution all properties, movable and immovable, and all interests of whatsoever nature and kind therein including moneys held in Gaon Sabha Areas Fund, vested in the Gaon Sabha immediately before such dissolution, shall, with all rights of whatsoever description, used, enjoyed or possessed by such Gaon Sabha, vest in the Central Government. Further the land so vested in Central Government is placed by Central Government at disposal of Delhi Development Authority under Section 22(1) of Delhi Development Act, 1957. Under the Act, the Central Government may, by notification in the Official Gazette and upon such terms and conditions as may be agreed upon between that government and the Authority, place at the disposal of the Authority all or any developed and undeveloped lands in Delhi vested in the Union (known and hereinafter referred to as “nazul lands”) for the purpose of development in accordance with the provision of this Act.
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